Reumato´de Artritis

Start
Omhoog

 

 

 

 

Biodanza en Reumato´de Artritis ( RA )

 

Onderstaand stuk gaat over mijn ervaring mbt de invloed van Biodanza op mijn ziekte RA. Ik heb deze ziekte maar ik ben niet ziek.

Om iets van de ziekte te kunnen begrijpen en de medicatie die ik gebruik (er zijn diverse soorten van medicatie mogelijk) is de tekst als volgt ingedeeld:

1. Info RA en specifieke medicatie

2. Eigen dosering medicatie                  

3. Invloed Biodanza

 

1.RA

Reuma is een verzamelnaam  voor een groep aandoeningen die allemaal met ontstekingen van het bewegingsapparaat te maken hebben.

De aandoening reumato´de artritis wordt dikwijls afgekort als "reuma", maar dit is dus eigenlijk niet juist. Reumato´de Artritis (RA) is een zeer pijnlijke vorm van reuma die wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten. Vooral de gewrichten van de handen en voeten, de knieŰn, de polsen en de enkels zijn vaak aangedaan. De ontstekingen ontstaan door een fout in het afweersysteem. Het afweersysteem reageert normaal gesproken op schadelijke indringers (zoals bijvoorbeeld bacteriŰn) met een ontsteking; het lichaam tracht hiermee de indringer onschadelijk te maken. Bij mensen met RA valt het immuunsysteem eigen lichaamscellen aan; in dit geval de gewrichten. RA wordt dan ook wel een zogenaamde auto-immuunziekte genoemd. Door de voortschrijdende ontstekingen verandert het gewricht, de ruimte tussen op elkaar passende gewrichtsdelen wordt kleiner en kan uiteindelijk volledig verdwijnen. Hierdoor treedt er schade op in de gewrichten waardoor vergroeiingen kunnen ontstaan. Uiteindelijk kunnen de gewrichten hun natuurlijke beweging niet meer maken en nemen zij vaak een vreemde stand aan die niet meer gecorrigeerd kan worden.

 

Mijn medicatie: TNF-blokkers

Men weet niet waarom het afweersysteem zich bij sommige mensen tegen het eigen lichaam keert. Wel weet men inmiddels dat mensen met RA een te hoge concentratie aan TNF-Alpha (oftewel cykotine/eiwit) in hun gewrichten en bloed hebben. Dit eiwit (TNF-Alpha) wordt in het lichaam van ieder mens geproduceerd en speelt normaal een positieve rol bij het menselijk afweersysteem tegen infecties.

Als er door een infectie meer TNF-Alpha in het bloed verschijnt, neemt de activiteit van het immuunsysteem toe. Als het virus of de bacterie opgeruimd is, neemt de hoeveelheid TNF-Alpha af en stopt de ontsteking. Ontsteking is dus een nuttig proces maar het kan ook ontsporen. Dat is het geval bij ontstekingsziekten of auto-immuunziekten. Voorbeelden van dit soort ziekten zijn Reumato´de Artritis, de ziekte van Bechterew, Artritis Psoriatica, Psoriasis en de ziekte van Crohn. Het probleem bij deze ziekten is dat het immuunsysteem niet goed herkent welke stoffen er wel of niet in het lichaam thuishoren. Gezonde, lichaamseigen weefsels worden gezien als lichaamsvreemd. Bij auto-immuunziekten worden gezonde weefsels aangevallen en vernietigd. Bij de verschillende auto-immuunziekten richt het immuunsysteem zich op verschillende weefsels. Dit leidt tot chronische ontstekingen, waarbij langdurige overproductie van TNF-Alpha plaatsvindt, met als gevolg weefselbeschadiging en pijn. Mensen met RA hebben dus in hun bloed en gewrichten teveel TNF-Alpha. Daarom moet het lichaam van buitenaf geholpen worden bij het blokkeren van de TNF-Alpha.
TNF-blokkers zijn medicijnen die het ontstekingseiwit TNF-Alpha wegvangen en daardoor verhinderen dat ze zich op de daartoe bestemde receptor hechten. Op deze manier kunnen TNF-blokkers ontstekingen snel en krachtig onderdrukken waardoor gewrichtsschade kan worden voorkomen. Ook hebben ze een positief effect op de vermoeidheid.

 

2.

Er bestaan vier merknamen TNF-blokkers. Omdat ik andere medicatie niet kon verdragen val ik in de groep die het dure TNF-Blokker mag gebruiken. Ik heb nu 26 jaren RA, handen en voeten zijn vervormd en de periode dat ik iedere middag sliep ligt nu enkele jaren achter mij. Ik gebruik een TNF-Blokker 8 jaren en injecteer mezelf ermee.

Omdat er ook aan deze medicatie, voor mij, nare bijverschijnselen zitten ben ik anderhalf jaar geleden acuut moeten stoppen met dit medicijn. Er begonnen zich in mijn hersenen vreemde processen af te spelen. Zˇnder medicatie was de pijn niet te hanteren, mÚt medicatie ervoer ik vreemde psychische verschijnselen.

Uiteindelijk kreeg een TNF-Blokker met een andere merknaam. OP EIGEN RISICO:

De nieuwe Blokker moest iedere week ge´njecteerd worden. Aanvankelijk buiten de reumatoloog om ging ik op eigen houtje experimenteren met de injecties. Om de 2 weken soms om de 2 Ż week gebruikte ik het medicijn. Een paar dagen was ik een beetje raar na het spuiten en tegen de tijd dat de pijn te heftig werd injecteerde ik.

Uiteindelijk heb ik deze handelswijze aan de reumatoloog verteld en ik kan er nu mijn eigen weg in gaan.

 

3. Biodanza

Ik dans nu 1 jaar 2 x per week.

Al dansende is er gestaag een verandering in gang gezet op diverse aspecten van mijn RA.

Vitaliteit: Nog nooit, tijdens mijn ziekte heb ik me zo vitaal gevoeld als in dit laatste (dans) jaar. Diep van binnen stuwt een levenskracht zich een weg naar buiten, waarbij mijn zintuigen vol verwondering de wereld in een licht, helend perspectief ervaren. Er is geen moeheid, er is geen belemmering. Er is vreugde en energie die diep positief doorwerkt. Ik voel hoe Levensvreugde ahw geen ruimte geeft aan ontstekingen. Bij  regelmatig bloedonderzoek is de bezinking altijd hoog, maar ik ben er niet (meer) moe van. Sinds ik dans voel ik me blij.

Beweging: ik merk dat ik ondanks de vervormingen, weer soepel kan bewegen. Ik heb er oneindig veel plezier in om mijn lijf te voelen. Te voelen dat het vorm geeft, zich uitdrukt, zich voegt, patronen maakt, ontmoet. Als vanzelf vloeiend de grenzen pakt, daar waar een druk pijnlijk is.

Mijn voeten dansen en voelen geen pijn!  Voorheen ging ik vaak strompelend door het leven. Als mijn handen patronen maken vergeet ik dat de hand anders gevormd is. Die doet gewoon mee.

Medicatie: Voila! Ik injecteer tegenwoordig om de 4 weken. Tijdens de vakantie (geen vivenciaĺs) was het om de 3 weken. Dit is voor mij een groot bewijs dat de wisselwerking van Biodanza op mijn ziekteverloop ontzettend positief verloopt. Vanuit het mentale aspect kan ik zeggen dat de bijwerkingen van het medicijn aan het verzachten zijn.

Creativiteit: mijn handen willen weer dingen maken. Diep van binnen vormen de ideeŰn zich en vragen om levensvatbaarheid. Dit heeft heel lang stil gelegen omdat ik het fysiek niet kon. Nu wel. Gewoon organisch laten ontstaan wat zich aandient.

 

Biodanza dus, heeft mijn leven met RA een boost gegeven die ik niet voor mogelijk had gehouden.

 

An Onym

 

 

 

 

 

ę 2000 - 2018  Aduograaf  Biodanza v.o.f.  |   Disclaimer   |   copyright   |   paul@aduograaf.nl   |   home